Преминуо је Зоран Гајић

Преминуо је Зоран Гајић!

Изненада, тихо, напустио нас је један од најбољих стонотенисера и тренера Југославије и Србије.

Зоран Гајић је рођен 1942. године у Београду, где је завршио основну школу, гимназију и Факултет организационих наука. Поред општег образовања стекао је и звање тренера за тенис и вишег тренера за стони тенис. После школовања, стони тенис му је прво био хоби, затим професија, а на крају љубав и пасија.

Био је изванредан играч и такмичар, а затим и врхунски тренер. Као члан екипе земунске Младости освојио је јуниорско екипно првенство Југославије, као члан сениорске екипе Партизана, 1966. године је у незаборавној утакмици освојио сениорско екипно првенство Југославије. Наступао је за сениорску репрезентацију 8 пута и много више пута за инвалидску репрезентацију Југославије. Учесник је и параолимпијских игара.

У периоду од 1968. до 1972. био је стално међу 10 најбољих стонотенисера Југославије. Најбољи појединачни резултат је постигао 1970. године – шесто место на државном пренству у Београду, шесто место на Топ 12 у Љубљани и пласман у осмину финала Међународног првенства Југославије у Београду.

Био је тренер свих наших националних селекција, као и грчке и холандске репрезентације у стоном тенису, затим холандског првака “Делта Лоyд”, шведских клубова ИФ “Норкопенсарна” и “Газета” БТК. Најдуже је био у стонотениском клубу Партизан, где је провео више од 20 година као играч и тренер. Био је тренер Миливоја Каракашевића и Зорана Косановића, које је тренирао од почетка, до првака Југославије и освајача медаља на светским и европским првенствима.

Освајач је две бронзане медаље на Олимпијским играма 1984. за инвалиде у Њујорку. Био је предавач је на Факултету за спортске тренере у Београду.

Сву своју невероватну енергију и страст уложио је у спорт који је неизмерно волео. Они који су га познавали и имали прилику да се са Гајом друже, знају колико дубоко је познавао стонотениски спорт и колико се од њега могло научити, што је била ретка привилегија.

Стонотениски савез Србије је и његови чланови саосећају са породицом Зорана Гајића и његовим пријатељима. Губитак је заједнички и ненадокнадив!

Александар Каракашевић
председник СТСС

Кратку причу о генерацији Патизана која је освајала титуле најбољих у Југославији можете прочитати овде:

https://srbijasport.net/n/31462/stoni-tenis-obelezeno-50-godina-od-cuvene-titule-partizana