Саопштење СТСС о завршетку такмичења у супер лигама

Саопштење СТСС о завршетку такмичења у супер лигама

Обавештавамо све чланове СТСС o чињеницама о завршетку такмичења у СТСС у сезони 2019/2020.

СТСС је чланове о свим важним догађајима упознавао преко своје интернет презентације и електронском поштом. На презентацији су објављиване информације надлежних органа о пандемији и све одлуке извршног одбора, који је као највиши орган СТСС доносио неопходне одлуке. Одлуке су доношене на основу расположивих информација о пандемији, које су биле често непотпуне или нејасне.

ИО СТСС је након увођења ванредног стања преузео сва овлашћења о такмичењима, јер се радило о ванредним одлукама и ситуацијама које нису покривене правилима СТСС. Одржане су две седнице са којих су записници објављени и неколико електронских седница са којих су одлуке верификоване. Није било тајних састанака, тајних одлука, „дилова“ и слично, како се наводи у неким коментарима, углавном анонимним.

Чињенице су следеће: одлука о наставку такмичења и календару је донета на седници ИО СТСС одржаној 21. маја; одлуке су донете након завршетка ванредног стања, а сви подаци надлежних државних органа тада су указивали да ће епидемија у Србији у кратком року потпуно престати; ИО СТСС је, на иницијативу председника СТСС, усвојио један од алтернативних предлога ТК СТСС – да се настави првенство у лигама СТСС, а да се сва друга такмичења за млађе категорије откажу. ИО СТСС је одлучио да се завршетак супер лиге одигра као “фајнал фор” турнир у организацији СТСС.

Одлука о “фајнал фору” је донета како би се супер лига завршила пре истека сезоне и да би СТСС обезбедио ТВ пренос ради популаризације стонотениског спорта. Са предлогом о “фајнал фору” су упознати сви учесници турнира (8 екипа); осим “Јосип Колумба”, све екипе су прихватиле предлог без икаквих примедби и захтева. На састанку одржаном у СТСС 14. маја, на коме су били представници сва 4 клуба који су имали мушке екипе у “плејофу”, ниједан од клубова није имао примедбу на нови формат “фајнал фора”. Такмичење у супер лигама је завршено без жалби, а до почетка “фајнал фора” ниједан клуб није дао примедбе на начин завршетка лиге,  осим поменутог “Јосип Колумба” и “Баната” који је изразио резерве у погледу здравствене безбедности у Земљи.

Завршни турнир “фајнал фор” је одржан 27. и 28. јуна. Првог дана су одржани полуфинални мечеви. Све је протекло у спортској атмосфери и, по општој оцени, у доброј организацији СТСС. Другог дана је одиграно финале женске супер лиге. Утакмицу је снимала РТС са 7 камера, што је емитовано у трајању од око 90 минута следећег дана у поподневним часовима, на другом програму Радио телевизије Србије. Претпостављамо да су сви сагласни да се радило о одличној промоцији нашег спорта широј јавности, што дуго нисмо имали.

Финале мушке супер лиге није одиграно из познатих разлога. СТСС је затим, на електронској седници, донео одлуку о прекиду такмичења и прогласио да је “Банат” победник супер лиге за мушкарце, јер је у лигашком делу првенства био први на табели, што је изазвало незадовољство СТК “Црвена звезда” и написе у медијима и интернет друштвеним мрежама са оптужбама на рачун СТСС.

Као и увек, после сваке битке сви генерали су паметни, па сада све опције олако проглашавамо добрим, лошим, глупим и слично. Чини се да шта год да је СТСС урадио не би ваљало. СТСС је могао да прекине сва такмичења још у марту или априлу, или након укидања ванредног стања, без наставка и без проглашења првака, али би тада сви били незадовољни. СТСС је могао да након завршетка лигашког дела, пре “фајнал фора”, све прекине без проглашења првака. СТСС је могао да прекине првенство и да без “фајнал фора” прогласи “Банат” и „Јосип Колумбо” за победнике супер лиге.

Након прекида било је јасно да нова утакмица не може да се игра зато што се  епидемиолошка ситуација нагло погоршавала, зато што није било извесно да још неки играч неће бити болестан, зато што није било могуће поуздано утврдити да ће сви играча бити на располагању клубовима због истека уговора. Опција о прекиду првенства, без проглашења првака, била је на дневном реду ИО СТСС, али није добила довољан број гласова. Неки од чланова ИО СТСС су имали аргумент да би у овом случају било упитно финансирање из буџета у неким локалним самоуправама.

За одлуку да се првенство прекине, са проглашењем “Баната” за првака,  изјаснила се већина чланова ИО СТСС, јер  је “Банат” освојио највише бодова у лиги. На овај начин је “Црвена звезда” је друга јер је ушла у финале, што је боље од стања на табели где је била трећа, а сви остали клубови имају утврђен пласман, од 1. до 10. Ниједном од клубова није нанета никаква штета, јер им није одузето оно што су у такмичењу освојили.

Што се тиче прекида турнира, одлука није донета зато што је један играч болестан. Једини члан Пропозиција који регулише ово питање гласи:

„Утакмица не може бити одложена због повреде или болести играча или играчица клуба.
Ако је у Републици или граду проглашена епидемија, клуб може захтевати одлагање утакмице у случају да су болесна најмање 2 играча од 4 прворангирана, само уколико руководиоцу такмичења достави лекарска оправдања за оболеле играче најкасније 24 сата пре предвиђеног термина утакмице.“

Дакле, да се радило о „обичној“ болести или повреди, утакмица би се играла без играча који је повређен или болестан. Међутим, СТСС није донео одлуку о прекиду или одлагању због болести играча „Црвене звезде“, већ због спречавања ширења заразне болести, у складу са здравственим процедурама, јер је „Црвена звезда“ дошла у салу са играчем који је имао симптоме заразне болести. Оваква одлука би била донета да је било који играч или играчица, судија или неко из публике имао симптоме, и цео турнир би био прекинут. СТСС је учеснике турнира упозорио пре почетка да „Одговорно лице клубова је дужно, у случају сумње да неки члан клуба има симптоме болести (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање), да без одлагања препоручи да се то лице одмах јави надлежном дому здравља.”

Све чињенице о одлукама ИО СТСС је утврдио надзорни одбор СТСС, чији чланови су присуствовали седници ИО СТСС одржаној 17. јула, како би директно од чланова ИО добили све потребне информације о гласању. Надзорни одбор је сачинио извештај који је достављен СТСС и „Црвеној звезди“.

Након одлуке, “Црвена звезда” је у свим медијима исказала своје незадовољство, што мислимо да није требало да се догоди, јер због тога и “Црвена звезда” и СТСС и наш спорт имају само штету. Наравно, нико не оспорава право да “Црвена звезда” задовољење захтева свим правним средствима.

Мени лично, као спортисти, а и свим члановима ИО СТСС је жао што о титули првака није одлучено за стонотениским столом у том последњем мечу, али ванредна ситуација и стицај околности то нису дозволили.

С поштовањем
Александар Каракашевић
председник ИО СТСС