Појашњење о регистрацији!

Поштовани клубови,

С обзиром на то да има доста питања у вези са регистрацијом, достављамо додатно појашњење.

КРАЈЊИ РОК за доставу образаца са подацима о клубу и играчима јесте 15. јул. До тог датума треба извршити плаћање чланарине Стонотениском савезу Србије у износу од 15.000 динара (текући рачун 325-9500600017928-04).

Уплата се врши са рачуна клуба на рачун СТСС.

ЛИСТА ИГРАЧА, која се доставља до 15. јула садржи имена и податке о свим спортистима у клубу, који се такмиче или тренирају, од супер лиге до почетника. Податак о категорији се аутоматски исписује када се упишу сви остали подаци, укључујући и пол)

Клуб све играче ставља на листу – и такмичаре и све друге који у клубу тренирају.

Стонотениски савез Србије израђује базу са свим подацима чланова – клубова и спортиста. База ће да садржи профиле играча, са личним подацима, а у каснијој фази ће садржати и све постигнуте резултате за сваки клуб и за сваког играча посебно.

У поступку регистрације се утврђује који од пријављених спортиста на листи има право да учествује у лигашким, екипним и појединачним такмичењима у систему такмичења Стонотениског савеза Србије. Сваки спортиста је дужан да плати чланарину, а клуб је дужан да по позиву СТСС достави потребне документе (приступница, мкр, уговор итд.). Само спортисти који су наведени у обрасцу бр. 2, који плате чланарину и за које клуб поседује потребне документе, имају право наступа на такмичењима у следећој такмичарској сезони. Остали спортисти на листи клуба воде се као чланови клуба у складу са клупским општим актима, који су у тренажном процесу клуба, без права наступа на такмичењима.

Достављени обрасци бр. 1 и бр. 2 ће бити објављени на сајту СТСС 16. јула, како би се обезбедило да сви клубови имају податке о могућим саставима лигашких екипа у наредној такмичарској сезони.

Након тога ће бити објављена листа спортиста, са категоријама на основу којих спортисти плаћају чланарину, са наведеним износима чланарине за сваког играча. Спортисти ће бити обавештени о начину и року за плаћање чланарине, Рок за плаћање чланарине неће бити краћи од 15 дана, како би сви имали времена да уплату изврше на време. У истом року ће се плаћати накнада за регистрацију прелазака играча из клуба у клуб.

УПЛАТЕ за играче врше физичка лица, сами играчи или родитељи за малолетна лица. Уплату за играче могу извршити и заступници клубова или овлашћена лица у клубу (секретари или чланови управе) за више играча одједном тако што се код сврхе уплате упише име клуба, али се мора послати обавештење имејлом СТСС о списку за које играче јесте извршена збирна уплата.

Уплата чланарине се врши тек након објаве списка спортиста, по позиву и упутству које ће СТСС објавити.

ПОНАВЉАМО да клубови могу да на листу за играче (најкасније до 15. јула) ставе и оне играче за које нису сигурни да ће их лиценцирати за такмичење.

Након истека рока за плаћање чланарине, СТСС ће утврдити коначну листу спортиста који имају дозволу за учешће на такмичењима у сезони 2024/2025. Након тога лиценцирање спортиста за наредну сезону неће бити могуће, осим за прве регистрације млађих категорија (само за појединачна такмичења и екипна такмичења у млађим категоријама).

Нови правилник о накнадама и чланаринама, као у многим другим земљама и спортовима, потенцира да је финансијска обавеза клуба плаћање чланарине гранском и регионалном савезу, уз котизацију за лигу, док је лиценцирање обавеза самих играча.

Део чланарине се враћа у базу и уплаћује територијалним савезима, према броју и седишту клубова, као и удружењу ветерана Србије. Целокупна чланарина почасних чланова се искључиво користи за припреме млађих категорија спортиста. По први пут, део накнаде од 50% за регистрацију преласка играча из клуба у клуб, припада матичном клубу, у ком је спортиста први пут био регистрован.

СТСС је у претходном периоду организовао 47 дана припрема за младе са ширег списка омладинских селекција. На Балканско и Европско првенство за младе послат је највећи број деце икада. План јесте да се у сарадњи са регионалним савезима убудуће системски организују припреме по тренажним центрима. Целокупан план ревитализације и унапређења развоја стонотениског спорта биће презентован јавности, како досадашњи реализовани задаци за које сматрамо да су већ видљиви, тако и оно што предстоји, а убеђени смо да ће се резултати тога показати већ за годину дана.

Предраг Милићевић
генерални секретар СТСС